Fondant czekoladowy

    Chyba jedno z najlepszych czekoladowych ciast jakie moje kubki smakowe miały okazję spróbować. Już po zjedzeniu pierwszej łyżeczki dostajemy prawdziwej rozkoszy w ustach i czujemy prawdziwy zastrzyk endorfin. 
    Najwspanialsze jest to, że z takich prostych składników można upiec takie pyszne ciasto. Wystarczy tylko kilka składników, trochę wolnego czasu i możemy się cieszyć rozpływającą w ustach czekoladą.

Składniki:
- 2 gorzkie czekolady
- czekolada mleczna
- 5 łyżek masła
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek mąki
- szczypta soli

Przygotowanie:
    Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło mieszamy z cukrem pudrem. W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy masło pomieszane z cukrem pudrem i miksujemy na małych obrotach miksera. Wsypujemy mąkę, wlewamy czekoladę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Masę czekoladową przelewamy do kokilek lub foremek na babeczki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Dłużej nie trzymamy w piekarniku bo zrobi się nam zwykłe ciasto czekoladowe zamiast wypływającej czekolady.
    Podajemy z czym tylko mamy ochotę, u mnie z lodami waniliowymi i winogronami
Smacznego:)


Komentarze

Prześlij komentarz