Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem i czereśniami w marynacie ziołowej

    Dawno nie robiłem żadnych dań mięsnych, więc dziś mała odmiana. Zresztą ile można jeść same desery.
    Przepis wyszedł mi tak spontanicznie. Miałem akurat jeszcze kilka czereśni, więc je dodałem.
    Kurczak idealnie komponuje się w zestawie z czereśniami, czosnkiem i sałatką. Po upieczeniu mięso jest miękkie, dobrze wypieczone i soczyste.

Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- pół łyżeczki oregano, bazylii, świeżo zmielonego pieprzu, tymianku, ziół prowansalskich
- łyżeczka estragonu, majeranku, słodkiej papryki
- szczypta pieprzu ziołowego, soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 czereśni
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- pół szklanki wody
- rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
    Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy.
    Do szklanki wsypujemy wszystkie zioła, wlewamy olej i mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całe udka. Tak przygotowane wkładamy do rękawa. Do rękawa wkładamy również ząbki czosnku w łupinkach oraz czereśnie. Polewamy wodą. Szczelnie zamykamy rękaw, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 40 minut.
    Możemy podać z sałatką, czereśniami oraz czosnkiem.



Komentarze