Muffinki z białą czekoladą i karmelizowanymi bananami

    Za oknem kolejny deszczowy dzień. A ja z powodu grypy siedzę już kilka dni w domu. Na szczęście nie narzekam na nudę bo mam czas na to co sprawia mi największą przyjemność czyli pieczenie.
    Dziś do mojego bloga dołączają muffinki z białą czekoladą i karmelizowanymi bananami. Z początku wyglądają jak zwykłe muffinki ale ich prawdziwy smak kryje się wewnątrz nich. Wystarczy tylko ugryźć delikatnie i można poczuć słodki karmel wraz z bananami otoczony kawałkami białej czekolady.
    Serdecznie zapraszam do wypróbowania tych przepysznych muffinek:)
 

 Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- starta tabliczka białej czekolady
- 150 g śmietany 12%
- pół szklanki mleka
- pół kostki stopionego masła
- pół łyżeczki cynaomu
- szczypta kardamonu
- banan

Karmel:
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek cukru

Przygotowanie karmelu:
    Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło. Kiedy masło roztopi się wsypujemy cukier i mieszamy. Gdy karmel będzie miał brązowy kolor dodajmy pokrojonego w plasterki banana i smażymy około 2 minuty.

Przygotowanie ciasta:
    Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche składniki tzn. mąkę, proszek do pieczenia, startą czekoladę oraz cukier, cynamon, kardamon i mieszamy ze sobą. Do drugie miski wbijamy jajka, wlewamy stopione masło, śmietanę, mleko i mieszamy. Składniki z obu misek mieszamy ze sobą.
    Przygotowane ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami (papilotki smarujemy wcześniej olejem). Najpierw nakładamy po łyżce do każdej foremki, następnie kawałek banana i ponownie ciasto. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Komentarze