Tortilla z kurczakiem i meksykańskim sosem salsa


    Już od dawna myślałem, żeby zrobić tortille. Jak dla mnie to jedno z lepszych meksykańskich dań jakie można zrobić. Dzisiaj trochę ją urozmaiciłem i zrobiłem dodatkowo meksykański sos salsa. Z tym sosem tortilla okazała się dużo lepsza i smaczniejsza.


Składniki:
- placki tortilla
- 0,5 kg filetów z kurczaka
- sałata masłowa
- 4 pomidory
- 2 cebule
- kukurydza z puszki
- puszka krojonych pomidorów
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta ostrej papryki
- szczypta pieprzy Cayenne
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- łyżeczka przyprawy kebab/gyros
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz

Przygotowanie: 

Farsz:
    Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa, przyprawą kebab/gyros, szczyptą soli, pieprzu i mieszamy ze sobą. Polewamy 3 łyżeczkami oliwy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na gorącym oleju.
    Sałatę, pomidora i cebulę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki

Sos salsa:
    Pomidory należy sparzyć we wrzącej wodzie. W tym celu wrzucamy pomidory do miski i zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 5 minut. Wylewamy wrzącą wodę, zalewamy pomidory zimną wodą i zostawiamy na 3 minuty. Następnie obieramy pomidory ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.
    Do rondelka wlewamy pomidory z puszki. Następnie dodajmy pokrojona w kostkę cebulę, szczyptę soli, pieprzu, bazylię, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, 3 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego i całość mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy mieszając co jakiś czas przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera

    Placki tortilla podgrzewamy przez chwilę na patelni. Na tortillę kładziemy sałatę, plaster pomidora, cebulę, farsz, kukurydzę oraz sos salsa i zawijamy.

    Smacznego!


Komentarze