Tarta z kremem waniliowym i truskawkami


    Nareszcie nadszedł sezon na truskawki. Nie wiem jak Wy, ale ja się nie mogłem doczekać truskawek. Wiadomo, że w sklepach są cały rok, ale to nie to samo. Polskie truskawki są o wiele lepsze niż zagraniczne. Może cena jeszcze niektórych przeraża, ale za kilka tygodni mam nadzieje, że będzie dużo niższa. Z truskawek można tyle ciekawych dań zrobić. Ja dziś zdecydowałem się na to, co ostatnim czasem coraz bardziej lubię.
  
 Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek masła
- żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli

Składniki na krem waniliowy:
- laska wanilii
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki 30%
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- truskawki

Przygotowanie:
     Na blat wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę lub ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 15 minut.
    Przygotowujemy krem waniliowy: Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy ziarenka z wanilii i podgrzewamy na ogniu. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
    W osobnym garnku miksujemy żółtka z cukrem, aż do białości. Miksując na małych obrotach dodajemy stopniowo wcześniej podgrzane mleko z wanilią. Następnie garnek z masą stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy krem będzie już gęsty, ściągamy z ognia.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Mieszamy a następnie dodajemy do kremu.
    W misce ubijamy śmietankę kremówką na sztywną masę, dodajemy do kremu i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Ochłodzony krem przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem powinien zastygnąć. Wyciągamy z lodówki i układamy pokrojone truskawki.
    Smacznego!



Komentarze

  1. Uwielbiam truskawki. Szkoda, że na razie są takie drogie, ale mam nadzieję, że szybko to się zmieni.
    Piękna tarta, z chęcią bym zjadła kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze został kawałek także chętnie się podziele:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz