Schab pieczony w marynacie jabłkowej


    Jakoś tak naszła mnie ochota na zrobienie czegoś innego. I to był dobry pomysł, gdyż schab wyszedł bardzo dobry i do tego soczysty. Idealnie nadaje się do dania głównego, oczywiście z odpowiednim sosem jak również na kanapkę.

Składniki:
- kg schabu
- dwie szklanki soku jabłkowego
- pół szklanki octu winnego jabłkowego
- szklanka wody
- 5 ząbków czosnku w łupinach
- 6 nasion kardamonu
- 2 łyżeczki soli
- 2 małe pokrojone w kostkę cebule
- łyżeczka kminku

Przygotowanie:
    Do miski wlewamy sok jabłkowy, ocet winny jabłkowy oraz wodę. Dodajemy ząbki czosnku, kardamon, sól, kminek oraz cebule. Całość mieszamy po czym do miski wkładamy schab. Schab musi być cały zakryty przygotowaną marynatą.
    Wkładamy do lodówki na około 7 godzin. Po tym czasie wyjmujemy schab, umieszczamy na durszlaku a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.



Komentarze