Masala czaj


    To bardzo popularna forma przygotowywania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Bazę przepisu stanowią: czarna, mocna herbata, mleko, cukier lub miód oraz przyprawy takie jak cynamon, kardamon, imbir, pieprz i inne.
    Proces przygotowywania zazwyczaj polega na doprowadzeniu do wrzenia przypraw wraz ze składnikami słodzącymi a następnie dodaniu herbaty oraz mleka i ponownego doprowadzenia do wrzenia


Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka olejku waniliowego
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego anyżu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta pieprzu kolorowego mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki czarnej herbaty
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu

Przygotowanie:
    Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, pieprz, anyż, cynamon, imbir i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 3 minuty, po czym dodajemy czarną herbatę. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Wlewamy mleko, dodajemy miód oraz olejek waniliowy i podgrzewamy przez 2 minuty. Gotową herbatę przecedzamy przez sitko i wlewamy do szklanki. Najlepiej herbata smakuje gdy jest gorąca







Komentarze

  1. O matko, genialne. Robiłam bez przygotowania - w sumie nie miałam anyżu i kardamonu, zamiast tego wrzuciłam przyprawę do szarlotki. Genialne! Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyprawą do szarlotki nigdy nie robiłem, ale w sumie jak się nie ma wszystkich składników to można kombinować na różne sposoby :). Duży plus za kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz