Lody czekoladowe z pistacjami


    Już od dość dawna myślałem, żeby zrobić lody czekoladowe. Ale niestety w zamrażalniku nie było ani centymetra miejsca. Dopiero dzisiaj zwolniło się nieco przestrzeni.
    Lody trochę urozmaiciłem i dodałem pistacje. Szczerze powiem wam, że jak dla mnie są o wiele lepsze niż gdyby były same czekoladowe. Ale to zależy od gustu każdego z nas.

Składniki:
- 4 żółtka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek brązowego cukru
-  tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- pistacje (około pół szklanki)

Przygotowanie: 
    Czekoladę siekamy na drobne kawałki i wkładamy do miski. 
    W garnku lub naczyniu żaroodpornym ucieramy żółtka z cukrem. 
    Do osobnego garnka wlewamy śmietankę kremówkę, mleko i doprowadzamy do zagotowania. Połowę masy śmietankowej wlewamy do czekolady i mieszamy tak by czekolada połączyła się całkowicie z masą śmietankową.
    W kąpieli wodnej podgrzewamy wcześniej ucierane żółtka. Do żółtek wlewamy masę czekoladową a następnie śmietankową i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przelewamy do plastikowego pojemnika. Dodajemy obrane pistacje i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę wyjmujemy i mieszamy by masa całkowicie się zamroziła. Najlepiej zostawić lody w zamrażarce na całą noc, wtedy będą idealne.



Komentarze

Prześlij komentarz