Ciasto z rabarbarem i kruszonką


    Kiedy tylko zobaczyłem na bazarze rabarbar przypomniały mi się dawne czasy. Pamiętam jak u mojej babci rósł rabarbar i wtedy zrywaliśmy i jedliśmy go. A Mama czy Babcia robiły z niego kompot i placek. Takiego smaku nie da się zapomnieć:)


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu waniliowego
- około pół kg rabarbaru

Kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
    Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do miski i zasypujemy dwiema łyżkami cukru.
   Masło należy roztopić i zostawić do ostygnięcia
   Do miski dodajemy jajka i cukier i miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę i mieszamy za pomocą miksera na wolnych obrotach. Na koniec dodajmy roztopione masło i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar.
    Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki należy zagnieść, tak by powstała grudkowata masa. Kruszonką posypujemy rabarbar.
    Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.



Komentarze

Prześlij komentarz