Puszysty krem cytrynowy


   Na koniec weekendu pyszny i delikatny deser. Nadaje się idealnie na takie ciepłe dni jak dziś. Smakuje orzeźwiająco i wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:
- sok z 2 cytryn
- skórka z jednej cytryny
- 4 żółtka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 0,7 szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki masła
- szczypta soli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:
    Do miski dodajemy żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i wstawiamy na gazie. Gotujemy przez 4 minuty na małym gazie cały czas mieszając.
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującej się masy i dokładanie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
   W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy do masy cytrynowej. Mieszamy i przelewamy do salaterek lub szklanek. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.


Komentarze