Brownie czekoladowe z serkiem mascarpone


  Dziś trochę kuchni amerykańskiej. A mianowicie bardzo czekoladowe ciasto i do tego delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto mam w sobie to, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dlatego jeśli nagle mają przyjść do nas znajomi warto zrobić taki przysmak. Jestem pewny, że wszystkim będzie smakował i szybko zniknie każdemu z talerza.
    To czekoladowe ciasto pojawiło się po raz pierwszy w 1893 roku. Zostało przygotowane w Palmer House Hotel w Chicago na żądanie dam, które zażyczyły sobie niewielkiej, słodkiej przekąski.
   W swym pierwowzorze brownies pokryte były brzoskwiniową glazurą i zawierały orzechy. W hotelu Palmer House do dziś piecze się brownies według tradycyjnej receptury.

Składniki:
- 3 mleczne czekolady
- 200 g margaryny
- 120 g mąki
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 3 całe jajka
- szczypta soli
- łyżeczka olejku waniliowego

Przygotowanie:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 czekolady i margarynę. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy jajka, ser mascarpone, olejek waniliowy, cukier puder i ucieramy za pomocą miksera. Kiedy czekolada jest już ostudzona wlewamy ją do pozostałych składników i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wsypujemy po trochę mąki i mieszamy mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy całość startą czekoladą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


Komentarze