Dziś na kolacje pyszne, małe zapiekanki. Zrobione z sosu pomidorowego, sera mozzarella i oliwek. Do tego jeszcze słodki sos, który podkreśla smak całego dania. Po upieczeniu zapiekanki są lekko chrupiące a ser ciągnący, dzięki czemu tak szybko znikają z talerza. Gorąco polecam wszystkim zrobienie ich, tym bardziej, że są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 małe bagietki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 250 g sera mozzarella
- zielone oliwki
Przygotowanie:
Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bagietkę kroimy na plastry. Smarujemy każdy plaster bagietki masłem czosnkowym. Układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) do momentu, aż masło stopnieje.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z pomidorami z puszki. Smarujemy każdy plaster bagietki.
Miód mieszamy z octem balsamicznym i nakładamy za pomocą łyżeczki na kanapki.
Następnie układamy plasterek sera mozzarella oraz przekrojoną na pół oliwkę. Przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika. Zostawiamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Po wyjęciu z piekarnika możemy się brać za konsumowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz