Makaron z gorgonzolą i brokułami


    Za oknem już pierwsze oznaki wiosny. Przynajmniej tak było w czwartek i jest dziś w Krakowie.
W niektórych miejscach można zobaczyć budząca się do życia przyrodę chociażby kwitnące bazie.
    W mojej kuchni też zawitała wiosna, jak na początek w kolorze zielonym. Makaron świetnie komponuje się z brokułami i serem gorgonzola. Mimo, iż dla niektórych ser gorgonzola może wydawać się produktem niezbyt smacznym i nie szczególnie pachnącym to po połączeniu z innymi składnikami jest naprawdę dobry.


Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 100 g sera gorgoznola
- brokuł
- duża cebula
-  6 łyżek śmietany kwaśnej
- 3 łyżki białego półsłodkiego wina
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
    Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    Rozgrzać patelnię, wlać 3 łyżki oliwy, a następnie cebulę pokrojoną w talarki lub kostkę.
    Następnie dodać śmietanę, pokrojony w kostkę ser gorgonzola, białe wino i całość zamieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
    Do sosu dodać ugotowane kawałki brokuła i dobrze wymieszać. Na końcu dodać makaron. Posypać startym serem żółtym.



Komentarze