Udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej z pieczoną marchewką

    Kurczak w miodzie i musztardzie to dość prosty przepis na obiad. Miód i musztarda nadają potrawie słodko-ostry aromat i smak. Udka po upieczeniu są soczyste i wyśmienite.

Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżek musztardy sarepskiej
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli, papryki słodkiej i ostrej
- tymianek
- rozmaryn
- 4 marchewki
- 5 ząbków czosnku w całości (nie obranych)
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
    Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Nacinamy nożem w kilku miejscach (podczas pieczenia sos lepiej wchłonie w mięso).
    Przygotowujemy sos. Do miski dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i łyżeczkę tymianku. Całość mieszamy. Za pomocą pędzelka lub rąk smarujemy udka. Wkładamy do lodówki na całą noc lub 1,5 godziny przed pieczeniem.
    Marchewkę obieramy i kroimy na 4 części. Posypujemy solą, tymiankiem i szczyptą rozmarynu oraz kropimy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Udka z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zaś marchewkę wkładamy do folii aluminiowej. Do marchewki należy również dodać ząbki czosnku. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
    Udka pieczemy przez godzinę (co jakiś czas polewamy udka sosem i przewracamy na druga stronę). Marchewkę pieczemy 45 minut.
    Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.


Komentarze