Tortilla z mięsem mielonym i sałatką warzywną


    Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Jej specyfiką jest to, że nie może obyć się bez mięsa, ostrych przypraw i wszelkiego rodzaju warzyw. Często rozpoznawalnym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla, która można nadziewać przeróżnymi warzywami, mięsem lub owocami morza w zależności od potrzeb i fantazji.


Składniki:
- placki tortilla - 6 sztuk
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
- 4 papryki (2 żółte, zielona, czerwona)
- 2 papryczki chili
- 15 oliwek zielonych
- 4 pomidory
- cebula czerwona i żółta
- pomidory krojone w puszce
- ser żółty
- ketchup
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę oraz pokrojone oliwki. Smażymy całość przez około 7 minut. Gdy mięso jest już dobrze wysmażone dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.
    Pomidory, paprykę, cebulę oraz papryczki chili kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do miski.
Do przygotowanej sałatki warzywnej dodajemy pieprz, sól, oregano, bazylię, oliwę i wszystko mieszamy.
Na tortille dodajemy wcześniej zrobione mięso i zwijamy. Gdy wszystkie tortille są wypełnione i zwinięte układamy je na brytfance. Na każdą tortillę kładziemy plaster sera żółtego oraz polewamy ketchupem. Przypiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Tortille wykładamy na talerz i posypujemy sałatka warzywną.


Komentarze

  1. To bardzo smaczne danie obiadowe, pyszny farsz i warzywa odpowiednio doprawione, a ja lubię dobrze doprawione potrawy. Czuję tu pasję gotowania, danie syte i pożywne, oj bardzo pożywne:)Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz