Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pesto z pomidorów i bazylii


   Danie to może brzmieć dość skomplikowanie ale jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Część składników możemy zrobić samemu w domu jak ciasto francuskie czy pesto albo zwyczajnie kupić w sklepie.
Ja wybrałem prostszą wersje i wybrałem się do sklepu. (myślę, że w kolejnych moich postach znajdzie się przepis zarówno na ciasto francuskie jak i pesto).
   Zazwyczaj te dwa produkty przyrządza się z makaronem. Dziś mała modyfikacja i zamiast makaronu będzie ciasto francuskie. Powiem wam, że połączenie szpinaku i pesto to był dobry pomysł. Roladki wyszły bardzo smaczne a ciasto idealnie kruche. 


Składniki:
- szpinak
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju
- pesto z pomidorów i bazylii
- jajko
- ciasto francuskie
- ser żółty
- sezam

Przygotowanie:
    Na patelnię wlewamy olej. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i smażymy na lekko złoty kolor. Do tego dodajemy szpinak i smażymy przez chwilę, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy jogurt grecki i mieszamy wszystko razem. Szpinak przekładamy do głębokiego talerza do ostygnięcia.
    Do szpinaku dodajmy 5 łyżeczek pesto i mieszamy.
    Przygotowujemy ciasto francuskie. Przygotowany farsz nakładamy na ciasto i zwijamy w rulonik.

  
    Jajko rozdrabniamy widelcem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wszystkich stron. Posypujemy sezamem. Następnie kroimy na kawałki około 2 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


    Piekarnik nagrzewamy na temperaturę 200 stopni. Pieczemy przez 30 minut. 
    Po wyjęciu posypujemy startym serem i dodajemy pesto.




Komentarze

  1. Roladki wyglądają smakowicie...ciekawe jak smakują. Trzeba będzie spróbować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz