Miesiąc maj to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Można wtedy spotkać na targu tak wiele wspaniałych owoców i warzyw, które podniecają nas swoim zapachem i smakiem.
Rabarbar jest jednym z tych, które sprawdzają się w prawie każdym daniu. W daniu mięsnym może być ciekawym dodatkiem a z deserem tworzyć dobre połączenie słodko-kwaśne. W mojej kuchni dość często wykorzystuje go właśnie dla przełamania słodyczy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- jajko
- szklanka cukru + 2 łyżki
- łyżeczka cukru pudru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 dość długie łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Sypkie składniki tzn mąkę,proszek do pieczenia oraz kardamon mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
W misce ucieramy mikserem masło z cukrem. Miksując na małych obrotach dodajemy jajko a następnie cukier waniliowy oraz mleko. Na koniec małymi partiami dodajemy skladniki sypkie łącząc ze sobą składniki.
Formę na tartę smarujemy masłem. Wykładamy masę i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całej powierzchni oraz po bokach formy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na około 4 cm paski. Układamy je na cieście i całość posypujemy cukrem.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.
Rabarbar jest jednym z tych, które sprawdzają się w prawie każdym daniu. W daniu mięsnym może być ciekawym dodatkiem a z deserem tworzyć dobre połączenie słodko-kwaśne. W mojej kuchni dość często wykorzystuje go właśnie dla przełamania słodyczy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- jajko
- szklanka cukru + 2 łyżki
- łyżeczka cukru pudru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 dość długie łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Sypkie składniki tzn mąkę,proszek do pieczenia oraz kardamon mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
W misce ucieramy mikserem masło z cukrem. Miksując na małych obrotach dodajemy jajko a następnie cukier waniliowy oraz mleko. Na koniec małymi partiami dodajemy skladniki sypkie łącząc ze sobą składniki.
Formę na tartę smarujemy masłem. Wykładamy masę i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całej powierzchni oraz po bokach formy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na około 4 cm paski. Układamy je na cieście i całość posypujemy cukrem.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.
Uwielbiam ciasta z rabarbarem, Twoja tarta musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńpyszne, sezonowe pyszności :*
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńW sumie wczoraj zrobiłem a dziś już została tylko 1/3, więc smakuje bajecznie. Myślę, że będę ją częściej przygotowywał :)
OdpowiedzUsuń