Lody z czerwonej cebuli oraz pianka z sera pleśniowego

    Kiedy zobaczyłem ten przepis w jednym z programów telewizyjnych to odrazu stwierdziłem, że muszę go zrobić. Smak lodów jak i pianki jest niepowtarzalny. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego.

Składniki:
- 4 cebule czerwone, drobno pokrojone
- 4 łyżki płaskie cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ser pleśniowy
- pół szklanki 30% śmietanki


Przygotowanie:
    Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej a następnie wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości po czym wsypujemy cukier. Mieszamy przez około 2 minuty i wlewamy ocet balsamiczny. Zostawiamy do momentu aż ocet wyparuje. Po usmażeniu całą cebulę przekładamy do malaksera i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Talerz lub deskę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wykałaczki. Za pomocą rękawa wyciskamy masę cebulową na papier do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy na minimum
2 godziny.
    Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojony ser pleśniowy oraz wlewamy śmietankę. Mieszając cały czas doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Całą masę wlewamy do syfonu (gdyby były grudki to przecieramy przez sitko). Ładujemy dwa naboje i wylewamy piankę na talerz.


Komentarze

Prześlij komentarz