Jajka po Benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku to jeden z najbardziej znanych i tradycyjnych przepisów na jajko w koszulce. Podawane jest na grzance z chleba z wędzoną szynką oraz polane sosem holenderskim

Składniki  (2 porcje):
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- litr wody
- 3 łyżki octu (może być jabłkowy)
- grzanki z chleba
- 2 plasterki szynki
- sos holenderski


Przygotowanie:
    Jajka wbijamy do osobnych misek.
    Wodę stawiamy na ogniu, wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia.  Za pomocą łyżki robimy wir w wodzie a następnie wrzucamy jajko z miski. Za pomocą łyżki formujemy tak by zamknąć żółtko. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Na talerz wykładamy grzankę, na to układamy plasterek szynki i jajko a całość polewamy sosem holenderskim.




Komentarze