Smażona polędwica wołowa w panierce z paluszków i bułki tartej z palonymi ziołami

    Na dzisiaj mam dla Was proste i szybkie danie z wykorzystaniem polędwicy wołowej.     
    Przygotowanie i smażenie (oprócz oczekiwania w lodówce) zajęło mi nie całe 30 minut, dlatego myślę, że takie danie może być idealne dla zabieganych i zapracowanych osób. 
    Może być także dobrym daniem na romantyczną kolację, które będzie kusić nie tylko swoim wyglądem ale także soczystą wołowiną z chrupiącą panierką i aromatem palonych ziół.
    
 Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- kilka gałązek rozmarynu i szałwii
- 2 jajka
- bułka tarta
- paluszki
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek
- masło
- czosnek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    Polędwicę kroimy na grube plastry, posypujemy solą i pieprzem. Paluszki rozgniatamy na mniejsze kawałki. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy. Każdy kawałek polędwicy obtaczamy w mące, jajku oraz paluszkach i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie obtaczamy ponownie w jajku i obficie w bułce tartej i wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut.
    Na rozgrzaną (niezbyt duża) patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy oraz dodajemy 2 łyżki masła. Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, szałwii oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinach.Wkładamy kawałki polędwicy,  i smażymy (około 2-3 minut z jednej strony). Gdy przełożymy na drugą stronę dodajemy 2 łyżki masła a na każdy kawałek mięsa układamy smażone już zioła. Podczas smażenia mięso oblewamy topionym masłem za pomocą łyżki.
    W małej brytfance układamy gałązki rozmarynu, szałwii, 3 ząbki czosnku w łupinach oraz usmażone mięso. Zioła polewamy lekko oliwą oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika (temp. 180 stopni).
    Na talerz wykładamy zioła a na nich mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Zioła podpalamy i czekamy aż lekko się spalą (nie spalamy ich do końca). Po tym czasie możemy się już zajadać pyszną i aromatyczną wołowiną :).







Komentarze

Prześlij komentarz