Pieczona przepiórka w szynce dojrzewającej

    Po świętach w lodówce można znaleźć sporo ciekawych produktów. 
    U mnie oprócz zakupionych ostatnio przepiórek znalazłem kilka plasterków szynki dojrzewającej, trochę białego wina a także liście sałaty czy wiśnie. Prawie wszystkie produkty były w mniejszym stopniu wcześniej wykorzystywane do innych dań a teraz znajdą zastosowanie w dzisiejszym daniu. 
    Najprościej można powiedzieć, że jest to danie z cyklu co się nawinie :).

Składniki (dla dwóch osób):
- 2 przepiórki
- 2 plasterki szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano czy szwarcwaldzkiej)
- cytryna
- szklanka białego wina
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    Przepiórki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Do środka każdej wkładamy ćwiartkę cytryny oraz owijamy w szynkę dojrzewającą. Tak przygotowanie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny oraz winem (połowa szklanki). Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Wiśnie dusimy na wolnym ogniu w pozostałym białym winie.


Komentarze

Prześlij komentarz