Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzane z białek
jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Ciasteczka zazwyczaj są okrągłe,
na zewnątrz kruche a w środku mają delikatny, słodki krem w różnych
smakach.
Historia tych najbardziej pożądanych ciasteczek świata sięga początku XX wieku, kiedy to kuzyn Louisa Ernesta Ladurée połączył dwie bezowe połówki, wypełniając ich środek gęstym czekoladowym musem. Od tamtej pory receptura nie uległa zmianie, a makaroniki podbijają świat.
Makaroniki, które przyrządziłem są czekoladowe z kremem cytrynowym, czekoladowym oraz pistacjowym.
Składniki:
- 2 białka
- 14 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 110 g mielonych migdałów
- 3 duże łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki rozpuszczonej czekolady
- łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki mielonych pistacji
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy 10 łyżek cukru pudru, mielone migdały oraz kakao i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ponownie miksujemy.
Wsypujemy mieszankę cukru pudru, migdałów i kakao i łączymy składniki szpatułką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w niewielkich odstępach małe kółka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut, by trochę podeschły, po czym wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Serek mascarpone mieszamy z jedną łyżką cukru pudru i dzielimy na trzy części. Kolejno do każdej części dodajemy roztopioną czekoladę, startą skórką z cytryny i mielone pistacje i mieszamy do całkowitego połączenia.
Po całkowitym wystudzeniu makaroniki przekładamy przygotowanymi kremami.
Historia tych najbardziej pożądanych ciasteczek świata sięga początku XX wieku, kiedy to kuzyn Louisa Ernesta Ladurée połączył dwie bezowe połówki, wypełniając ich środek gęstym czekoladowym musem. Od tamtej pory receptura nie uległa zmianie, a makaroniki podbijają świat.
Makaroniki, które przyrządziłem są czekoladowe z kremem cytrynowym, czekoladowym oraz pistacjowym.
Składniki:
- 2 białka
- 14 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 110 g mielonych migdałów
- 3 duże łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki rozpuszczonej czekolady
- łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki mielonych pistacji
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy 10 łyżek cukru pudru, mielone migdały oraz kakao i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ponownie miksujemy.
Wsypujemy mieszankę cukru pudru, migdałów i kakao i łączymy składniki szpatułką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w niewielkich odstępach małe kółka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut, by trochę podeschły, po czym wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Serek mascarpone mieszamy z jedną łyżką cukru pudru i dzielimy na trzy części. Kolejno do każdej części dodajemy roztopioną czekoladę, startą skórką z cytryny i mielone pistacje i mieszamy do całkowitego połączenia.
Po całkowitym wystudzeniu makaroniki przekładamy przygotowanymi kremami.
Cudne maleństwa :) Czekoladowe musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak dokładnie było, były pyszne i niestety szybko się skończyły. Tyle pracy a tak szybko znikają :)
OdpowiedzUsuń