Zakwas żytni na chleb

    Jeśli chcemy zrobić dobry chleb żytni to będzie nam potrzebny zakwas. Oczywiście, możecie upiec chleb na drożdżach, ale gwarantuje wam, że nie będzie taki smaczny jak zrobiony na prawdziwym zakwasie :).
    Poniżej przedstawię wam ogólny zarys robienia zakwasu. W najbliższych dniach postaram się zrobić nowy zakwas i codziennie będę go fotografował, żebyście mogli zobaczyć jak się zmienia w poszczególnych dniach.

Składniki:
- zimna woda przegotowana lub mineralna niegazowana
- mąka żytnia
- słoik litrowy

Przygotowanie:
    Dzień I: Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki żytniej oraz wlewamy 6 łyżek wody i mieszamy ze sobą (konsystencja ma być gęsta). Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
    Drugiego dnia połowę zakwasu wyrzucamy a resztę zasypujemy ponownie 5 łyżkami mąki i wlewamy 6 łyżek wody.  Mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę.
    W trzecim, czwartym, piątym i szóstym dniu postępujemy w ten sam sposób.
    Siódmego dnia zakwas jest już dojrzały i można z niego upiec chleb.
    

Komentarze

  1. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz