Jeśli chcemy zrobić dobry chleb żytni to będzie nam potrzebny zakwas. Oczywiście, możecie upiec chleb na drożdżach, ale gwarantuje wam, że nie będzie taki smaczny jak zrobiony na prawdziwym zakwasie :).
Poniżej przedstawię wam ogólny zarys robienia zakwasu. W najbliższych dniach postaram się zrobić nowy zakwas i codziennie będę go fotografował, żebyście mogli zobaczyć jak się zmienia w poszczególnych dniach.
Składniki:
- zimna woda przegotowana lub mineralna niegazowana
- mąka żytnia
- słoik litrowy
Przygotowanie:
Dzień I: Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki żytniej oraz wlewamy 6 łyżek wody i mieszamy ze sobą (konsystencja ma być gęsta). Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Drugiego dnia połowę zakwasu wyrzucamy a resztę zasypujemy ponownie 5 łyżkami mąki i wlewamy 6 łyżek wody. Mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę.
W trzecim, czwartym, piątym i szóstym dniu postępujemy w ten sam sposób.
Siódmego dnia zakwas jest już dojrzały i można z niego upiec chleb.
Poniżej przedstawię wam ogólny zarys robienia zakwasu. W najbliższych dniach postaram się zrobić nowy zakwas i codziennie będę go fotografował, żebyście mogli zobaczyć jak się zmienia w poszczególnych dniach.
Składniki:
- zimna woda przegotowana lub mineralna niegazowana
- mąka żytnia
- słoik litrowy
Przygotowanie:
Dzień I: Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki żytniej oraz wlewamy 6 łyżek wody i mieszamy ze sobą (konsystencja ma być gęsta). Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Drugiego dnia połowę zakwasu wyrzucamy a resztę zasypujemy ponownie 5 łyżkami mąki i wlewamy 6 łyżek wody. Mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę.
W trzecim, czwartym, piątym i szóstym dniu postępujemy w ten sam sposób.
Siódmego dnia zakwas jest już dojrzały i można z niego upiec chleb.
Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link
OdpowiedzUsuń