Jadalna ziemia, karmelizowane banany, kandyzowane wiśnie, lody waniliowe z bezą, chipsy z parmezanu, serek ricotta z karmelem oraz kawałki kaki
Nie będę się dziś za bardzo rozpisywał, bo myślę, że samo zdjęcie jak i tytuł zachęca do wypróbowania tego deseru :).
Składniki (dla 2 osób):
Karmelizowane banany
- 2 banany
- pół szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Lody waniliowe z bezą:
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki
- 6 żółtek
- pół szklanki cukru
- laska wanilii
- 5 łyżek pokruszonej bezy
Dodatki:
- ciemne ciasteczka owsiane
- wiśnie
- kaki
- chipsy z parmezanu
- serek ricotta
Przygotowanie:
Banany kroimy na grube plastry. Na patelnie wsypujemy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy masło oraz śmietankę i mieszamy. Kiedy utworzy się karmel dodajemy banany i mieszając obtaczamy je w karmel.
Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii i doprowadzamy do zagotowania. W misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem. Ubijając cały czas dolewamy małym strumieniem zagotowane mleko ze śmietanką (ważne jest, żeby cały czas miksować, bo inaczej może nam się zrobić jajecznica). Na koniec dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy łyżką. Całą masę przekładamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny. Żeby lody równomiernie się zamroziły należy co 30 minut zamieszać je.
Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki.
Parmezan rozsypujemy na papierze do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek ricotta mieszamy z karmelem.
Składniki (dla 2 osób):
Karmelizowane banany
- 2 banany
- pół szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Lody waniliowe z bezą:
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki
- 6 żółtek
- pół szklanki cukru
- laska wanilii
- 5 łyżek pokruszonej bezy
Dodatki:
- ciemne ciasteczka owsiane
- wiśnie
- kaki
- chipsy z parmezanu
- serek ricotta
Przygotowanie:
Banany kroimy na grube plastry. Na patelnie wsypujemy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy masło oraz śmietankę i mieszamy. Kiedy utworzy się karmel dodajemy banany i mieszając obtaczamy je w karmel.
Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii i doprowadzamy do zagotowania. W misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem. Ubijając cały czas dolewamy małym strumieniem zagotowane mleko ze śmietanką (ważne jest, żeby cały czas miksować, bo inaczej może nam się zrobić jajecznica). Na koniec dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy łyżką. Całą masę przekładamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny. Żeby lody równomiernie się zamroziły należy co 30 minut zamieszać je.
Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki.
Parmezan rozsypujemy na papierze do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek ricotta mieszamy z karmelem.
Komentarze
Prześlij komentarz