Właśnie przed chwilą powstały moje pierwsze ravioli. Są one zrobione w trochę innej formie niż oryginalne ale myślę, że tak jak i mi to i wam przypadną do gustu.
Składniki dla dwóch osób:
- ser feta w zalewie
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół szklanki wody
- pół szklanki soku z pomidorów
- łyżeczka agar-agar
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, zalewę z sera oraz dodajemy agar-agar. Stawiamy na ogniu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy na brytfankę i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wycinamy szklanką kółka. Nakładamy ser feta, listek bazylii i składamy delikatnie na pół.
Na małą patelnię wlewamy sok z pomidorów oraz wsypujemy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować wkładamy pomidorki koktajlowe. Smażymy przez około pięć minut cały czas mieszając.
Składniki dla dwóch osób:
- ser feta w zalewie
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół szklanki wody
- pół szklanki soku z pomidorów
- łyżeczka agar-agar
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, zalewę z sera oraz dodajemy agar-agar. Stawiamy na ogniu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy na brytfankę i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wycinamy szklanką kółka. Nakładamy ser feta, listek bazylii i składamy delikatnie na pół.
Na małą patelnię wlewamy sok z pomidorów oraz wsypujemy cukier. Kiedy zacznie się karmelizować wkładamy pomidorki koktajlowe. Smażymy przez około pięć minut cały czas mieszając.
Wyglądają jak małe dzieła sztuki... aż strach zniszczyć i zjeść! :)
OdpowiedzUsuń