Małże św Jakuba, puree z topinambura, kawior z soku pomarańczowego, piana z soku wiśniowego

   Dziś zobaczycie prosty przepis na przystawkę z wykorzystaniem kuchni molekularnej. Ostatnio pokazałem wam jak można zrobić pianę pomarańczową i makaron z białego wina a dziś mam dla was kawior z soku pomarańczowego. Może być on dodatkiem do wszelakich dań, zarówno mięsnych jak i deserów. Ja użyłem go razem z małżami św Jakuba, co daję świetny efekt smakowy jak i estetyczny.

 Składniki:
- 6 małż św Jakuba
- 6 bulw topinambura
- 3 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mleka
- pół szklanki soku pomarańczowego
- pół szklanki soku wiśniowego
- łyżeczka agar-agar
- łyżeczka lecytyny
- 1,5 szklanki zimnego oleju rzepakowego
- sól

Przygotowanie:
    Kawior: Podgrzewamy w garnku sok pomarańczowy z agarem. Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia. Napełniamy strzykawkę sokiem i wpuszczamy po kropelce do oleju rzepakowego. Następnie przecedzamy przez sitko i płuczemy w czystej wodzie.
    Topinambur obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Po ugotowaniu umieszczamy w blenderze, dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz mleko i miksujemy na gładką masę.
    Na małej patelni rozpuszczamy masło, układamy lekko osolone małże i smażymy do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru.
    Do soku wiśniowego dodajemy lecytynę i miksujemy do momentu, aż powstanie piana.



   
   

Komentarze