Zauważyłem, że na moim blogu brakuje przepisów na różne sosy czy kremy do wszelkich dań. Postanowiłem to zmienić i już dziś mam dla was przepis na domowy majonez. Przepis jest bardzo prosty i wystarczy wam kilka minut na jego zrobienie. Żeby szybko zrobić majonez polecam ucierać blenderem z nakładką do rozdrabniania.
Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- 250 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki lub innego naczynia dodajemy jajka, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Nakładkę blendera wkładamy na samo dno szklanki i ucieramy do czasu, aż uzyskamy kolor jaki będziemy chcieli (trwa to mniej więcej 10-20 sekund). Następnie miksujemy do góry i na dół do momentu aż będzie gęsty. Jeśli majonez jest zbyt rzadki, to dodajemy więcej oleju.
Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- 250 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki lub innego naczynia dodajemy jajka, olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Nakładkę blendera wkładamy na samo dno szklanki i ucieramy do czasu, aż uzyskamy kolor jaki będziemy chcieli (trwa to mniej więcej 10-20 sekund). Następnie miksujemy do góry i na dół do momentu aż będzie gęsty. Jeśli majonez jest zbyt rzadki, to dodajemy więcej oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz