Ostatnio moje życie ogranicza się jedynie do pracy i kilku codziennych rzeczy, które muszę zrobić w ciągu dnia. Ale co to za życie, jeśli nie mamy czasu na przyjemności i pasje. Dlatego tez postanowiłem to zmienić i przygotować coś co zazwyczaj sprawia mi największą przyjemność, czyli tartę.
Według mnie najlepsza tarta to taka z dodatkiem sera mascarpone i soczystych owoców. I ta właśnie taka jest. Po zjedzeniu małego kawałka nie dość, że będziecie najedzeni to po kilku minutach sięgnięcie po kolejny kawałek.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka+1 jajko
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 g sera mascarpone
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, kakao oraz sól i mieszamy ze sobą. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy jajko, żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
Piec nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub fasolę celem obciążenia. Pieczemy przez 10 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy do momentu aż się zarumieni.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i dalej ubijamy.
Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do masy i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na upieczony spód. Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
Możemy udekorować plastrami pomarańczy i czekoladą.
Według mnie najlepsza tarta to taka z dodatkiem sera mascarpone i soczystych owoców. I ta właśnie taka jest. Po zjedzeniu małego kawałka nie dość, że będziecie najedzeni to po kilku minutach sięgnięcie po kolejny kawałek.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka+1 jajko
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 g sera mascarpone
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, kakao oraz sól i mieszamy ze sobą. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy jajko, żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
Piec nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub fasolę celem obciążenia. Pieczemy przez 10 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy do momentu aż się zarumieni.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i dalej ubijamy.
Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do masy i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na upieczony spód. Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
Możemy udekorować plastrami pomarańczy i czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz