Tarta tatin

    To rodzaj francuskiej tarty, gdzie głównym składnikiem są jabłka.
    Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron prawdopodobnie przez przypadek. Pewnego razu Stéphanie Tatin, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco. 
    Tarta odrazu stała się popisowym daniem restauracji a dziś jest lubiana na całym świecie

Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 60 g masła
- jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- ok 2 kg jabłek
- 10 łyżek cukru
- 120 g masła
- cynamon

Przygotowanie:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło (60 g) i siekamy nożem na mniejsze kawałki, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Na ogniu stawiamy metalową, okrągłą foremkę, wkładamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy.
Po około 10 minutach gotowania na małym ogniu powinien utworzyć się karmel. Wówczas odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, by karmel stężał. Następnie w foremce układamy pierwszą warstwę jabłek a na to drugą. Jabłka posypujemy cynamonem.  Foremkę ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 5 minut. Karmel podczas gotowanie pokryje wszystkie jabłka.
Jabłka obieramy, wybieramy pestki i kroimy na ćwiartki.
    Ciasto wałkujemy i przekładamy na foremkę. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
    Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do ostudzenia. Na ciasto nakładamy duży talerz, szybkim ruchem obracamy foremkę i wysuwamy tartę.
    Smacznego:)


Komentarze

  1. Pyszności, u mnie w wypiekach właśnie królują jabłka, taką tartę robiłam całkiem niedawno (wg,kuchni lidla,), do tego jeszcze lody waniliowe, pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka + cynamon = Harmonia smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz