Na ten deser trafiłem przez przypadek, kiedy przeglądałem
różne przepisy. Wydawał mi się niezwykły i nieco inny od pozostałych deserów. I taki właśnie się okazał, słodki, mocno czekoladowy i lekko kwaskowaty dzięki owocom w nim zawartym.
Pewnie zastanawiacie się jak jeść taki deser. Myślę, że idealnym rozwiązaniem będzie zanurzanie czekolady w kawie.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- małe expresso
- 3 białka jaj
- 5 łyżek cukru pudru
- pół szklanki malin
- pół szklanki jeżyn
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- 4 okrągłe stemple (ja wyciąłem z kubków po jogurtach)
Przygotowanie:
Przygotowujemy expresso. W misce mieszamy mikserem ser mascarpone z cukrem pudrem, powoli wlewamy kawę cały czas mieszając. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek dodajemy do pierwszej miski i całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stemple kładziemy na papierze do pieczenia. Do każdego wlewamy czekoladę, rozprowadzamy dookoła i zostawiamy do ostygnięcia.
Na talerzyku kładziemy czekoladowe kółko. Dekorujemy w środku masą kawową a dookoła malinami i jeżynami, przykrywamy kolejnym kółkiem i postępujemy dalej tak samo.
Dekorujemy karmelem lub musem kakaowym i malinami.
Pewnie zastanawiacie się jak jeść taki deser. Myślę, że idealnym rozwiązaniem będzie zanurzanie czekolady w kawie.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- małe expresso
- 3 białka jaj
- 5 łyżek cukru pudru
- pół szklanki malin
- pół szklanki jeżyn
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- 4 okrągłe stemple (ja wyciąłem z kubków po jogurtach)
Przygotowanie:
Przygotowujemy expresso. W misce mieszamy mikserem ser mascarpone z cukrem pudrem, powoli wlewamy kawę cały czas mieszając. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek dodajemy do pierwszej miski i całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stemple kładziemy na papierze do pieczenia. Do każdego wlewamy czekoladę, rozprowadzamy dookoła i zostawiamy do ostygnięcia.
Na talerzyku kładziemy czekoladowe kółko. Dekorujemy w środku masą kawową a dookoła malinami i jeżynami, przykrywamy kolejnym kółkiem i postępujemy dalej tak samo.
Dekorujemy karmelem lub musem kakaowym i malinami.
wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje wyśmienicie. Mimo, że jest trochę pracy nad zrobieniem tego to gorąco zachęcam was do zrobienia takiego deseru:)
OdpowiedzUsuńMy family every time say that I am killing my time here at web, however
OdpowiedzUsuńI know I am getting familiarity every day by reading such pleasant
content.
My page ... kamagra pigulki
Wonderful website you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article?
OdpowiedzUsuńI'd really like to be a part of community where I can get responses from other experienced individuals that share the
same interest. If you have any suggestions, please
let me know. Bless you!
My weblog :: cancer wristbands