Masala dosa


    Masala dosa to indyjski naleśnik zrobiony z ryżu i soczewicy. Naleśniki dosa są podawane w wielu różnych odmianach z wieloma odmianami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – wyśmienitą i mocno pikantną przekąskę. Mogą być podawane również z różnymi czatnejami (czyli gęsty sos używany w kuchni indyjskiej), na przykład wyśmienitym czatnejem kokosowym.

Składniki na ciasto:
- szklanka ryżu
- pół szklanki soczewicy zielonej
- woda
- szczypta soli 
- pół szklanki oleju
- 6 łyżek oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:
- pół kg ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- szczypta pieprzu Cayenne
- 2 czerwone cebule
- łyżeczka gorczycy
- garść posiekanej kolendry
- szklanka wody
- 5 łyżek oleju 
Dodatkowo do nadzienia użyłem kurczaka. Oczywiście można użyć innego mięsa i do tego różne warzywa.

Przygotowanie:
    Ryż przelewamy wodą, wrzucamy do miski i zalewamy 3 szklankami wody. Soczewice płuczemy wodą, wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wody. Ryż i soczewicę odstawiamy na 8 godzin.
    Po tym czasie odcedzamy soczewicę i miksujemy w blenderze przez minutę, dodajmy 3 łyżki wody i nadal miksujemy. Miksujemy do tego momentu aż wlejemy 3/4 szklanki wody. Tak samo postępujemy z ryżem. Oba zmiksowane składniki mieszamy razem. Doprawiamy solą i odkładamy do sfermentowania na 8-10 godzin.
    Nadzienie: Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy gorczycę a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajmy przyprawy: curry, kurkumę, imbir, ostrą paprykę, pieprz Cayenne i całość mieszamy. Dodajemy ziemniaki i całość zalewamy szklanką wody. Mieszamy wszystko i dusimy 6 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy kolendrę.
    Placki: Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oleju. Wlewamy około pół szklanki lub chochlę masy i rozprowadzamy po całej patelni. Na wierzch kropimy oliwą. Pieczemy przez 2 minuty z jednej i drugiej strony.
    Układamy dosę na talerz, nakładamy nadzienie i zwijamy w pół.
    Smacznego!



Komentarze