Wcześniej zawsze widywałem je w sklepach czy na różnych blogach kulinarnych. Nigdy nie sądziłem, że można je przygotować w domu i żeby wyglądem i smakiem przypominały te ze sklepu.
Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie dłuższego czasu, ale warto czekać gdyż paluszki wychodzą chrupiące i smaczne.
Dziś zrobiłem przepis podstawowy z ciasta na pizze ale myślę, że można dodać inne składniki takie jak np czosnek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżeczki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oliwy i wodę. Wyrabiamy ciasto, smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1.5 godziny
Po tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy. Za pomocą noża wycinamy paski o grubości 1 cm i każdy pasek delikatnie rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy solą i innymi dodatkami np suszoną bazylią, oregano czy rozmarynem.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie dłuższego czasu, ale warto czekać gdyż paluszki wychodzą chrupiące i smaczne.
Dziś zrobiłem przepis podstawowy z ciasta na pizze ale myślę, że można dodać inne składniki takie jak np czosnek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżeczki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oliwy i wodę. Wyrabiamy ciasto, smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1.5 godziny
Po tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy. Za pomocą noża wycinamy paski o grubości 1 cm i każdy pasek delikatnie rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy solą i innymi dodatkami np suszoną bazylią, oregano czy rozmarynem.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz