Krem kawowy, bita śmietana, kawior z kawy, czekolada

Składniki:
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietany słodkiej 5%
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wody

Dodatki:
- czekolada mleczna i biała
- syrop karmelowy
- bita śmietana
- kawior z kawy z tego przepisu: http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2015/01/pianka-z-mango-i-marakui-oraz-kawior-z.html

Przygotowanie:
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.       
    Kawę zaparzamy.
    Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Gdy zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy kawę. Następnie całość wlewamy małym strumieniem do żółtek cały czas mieszając (najlepiej użyć trzepaczki) aż do zgęstnienia.
    Krem [przelewamy do szklanek lub pucharków.
    Dekorujemy bitą śmietaną, sosem karmelowym, czekoladą i kawiorem z kawy.



Komentarze