Hummus i sałatka tabbouleh

    Jakiś czas temu mieliście okazję zobaczyć jeden z przepisów kuchni arabskiej (cornes gazelles). Dziś kolejne dwa, które miałem okazję pewnego razu spróbować w jednej z restauracji z kuchnią arabską. Jeden z nich to hummus, który jest idealną pastą do kanapek a drugi przepis to sałatka tabbouleh, która jest bardzo orzeźwiająca i idealna na upalne dni, jakie nam ostatnio towarzyszą.
 
Składniki na hummus:
- puszka cieciorki (400gr)
- 4 łyżki pasty tahini
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
-  łyżeczka mielonego kuminu
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- woda

Składniki na tabbouleh:
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 3 pomidory
- cebula żółta
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanej mięty
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:
    Hummus: Cieciorkę wrzucamy do malaksera lub miski blendera. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, kumin, oliwę oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku. Miksujemy wszystko do połączenia się składników.
Jeżeli będzie zbyt gęste to dolewamy wody (można użyć wody z puszki po cieciorce). Na koniec doprawiamy solą do smaku.
    Tabbouleh: Kaszę kuskus zalewamy przegotowaną wodą. Pomidory oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj natkę pietruszki, miętę, kuskus,
sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy a na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, by smaki się połączyły ze sobą.


 

 

Komentarze