Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki

    Sous-vide czy gotowanie w niskiej i stałej temperaturze robi się coraz bardziej powszechne, nie tylko w restauracjach ale także w domowych kuchniach. Dzięki takiemu przyrządzaniu potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych i naturalnego smaku. 
    W moim menu piersi kaczki często goszczą na stole ale pierwszy raz w takim wydaniu.
    Urozmaicone są puree z batata i niezwykłym sosem, który nadaje potrawie idealny smak.

 Składniki:
- pierś z kaczki
- batat
- 2 figi
- 2 szalotki
- szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- 3 łyżki kremu cassis
- 2  łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej 
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
    Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem, świeżą gałązką rozmarynu i wkładamy do woreczka foliowego. Gotujemy przez 25 minut w temperaturze 60 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Skórę kaczki lekko nacinamy w kratkę.
Pierś z kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu i pieczemy do momentu aż będzie zarumieniona po czym przekładamy na około 2 minuty na druga stronę. Przekładamy na ręcznik papierowy celem ocieknięcia z tłuszczu a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól i miksujemy na gładki krem.
    Figi kroimy na 4 ćwiartki i obsmażamy na maśle. 
    Szalotki kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy szalotki i smażymy przez około dwie minuty. Następnie wlewamy wino, krem cassis i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko. Ponownie stawiamy na ogniu i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.


Komentarze