Ile flottante

    Ile flottante to deser w postaci słodkiej zupy, składającej się z bezy pływającej w słodkim kremie angielskim i różnymi dodatkami np. lawendą czy cynamonem.
    Przepis zaczerpnięty z programu Top chef.

Składniki (dla 2 osób):
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru + łyżeczka
- 1,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- kwiaty lawendy
- laska wanilii
- 4,5 g agar
- 3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
    Jajka oddzielamy od żółtek. Białka z 2/3 szklanki cukru ubijamy do momentu powstania puszystej bezy. Połowę bezy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 145 stopni.
    Szklankę mleka wraz z cynamonem i kwiatami lawendy zagotowujemy. Dodajemy agar i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie przelewamy do plastikowej miski i schładzamy
    Pozostałe mleko łączymy z ziarnami wanilii, łyżeczką cukru i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i po lekkim ostudzeniu dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania płynnego sosu.
    Migdały prażymy na suchej patelni.
    Do głębokiego talerza nakładamy galaretkę z cynamonu i lawendy. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy pozostałą ubitą bezę, którą przypalamy palnikiem. Dalej układamy upieczoną bezę a całość polewamy sosem oraz prószymy migdałami i kwiatami lawendy.




Komentarze

Prześlij komentarz