Polędwiczki wieprzowe z czarnuszką, blanszowane jabłka, brokuł i szparagi oraz popiół z palonego pora

    Polędwiczka wieprzowa w połączeniu z wybranymi sosami daje smak lekko słodki i słony a w połączeniu z czarnuszką lekko ostry, dlatego dla wielbicieli takich smaków to danie będzie idealne. Można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżeczki czarnuszki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżka sosu worcester
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól

Dodatki:
- liście sałaty, buraka ćwikłowego
- plasterki jabłka
- szparagi
- brokuł
- liście pora

Przygotowanie:
    Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Kiedy oliwa już będzie odpowiednio rozgrzana wkładamy polędwiczkę i obsmażamy z każdej strony.
    Sos sojowy, miód, sos worcester oraz syrop klonowy mieszamy ze sobą. Podsmażoną polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i polewamy przygotowanym sosem. Wkładamy do piekarnika i zostawiamy pod przykryciem na 25 minut w temperaturze 200 stopni.
    Liście pora myjemy, osuszamy i wkładamy do piekarnika. Zostawiamy do momentu aż zrobią się czarne, po czym wyciągamy i kruszymy w moździeżu
    Liście sałaty, szparagi, brokuł oraz plasterki jabłka blanszujemy we wrzątku.
    Czarnuszkę podpiekamy chwilę na patelni.




Komentarze