Moules w sosie śmietanowo-cydrowym wg Magdy Gessler

    Moules nie należą do taniego dania, ale myślę że raz w życiu można się pokusić i spróbować tego rarytasu. Dla niektórych może być to nie małe wyzwanie, gdyż sam widok jest czasami odrażający czy obrzydliwy. Jednak te niewielkie małże wprost zachwycają swoim smakiem.
    Aby moules były w pełni świeże i cieszyły się smakiem wybieramy tylko te z zamkniętą muszlą. Wszelkie otwarte lub uszkodzone muszle należy wyrzucić. Muszlę, które po ugotowaniu nie otworzyły się również należy wyrzucić. 
    Moules bardzo szybko tracą świeżość, dlatego najlepiej jeść je odrazu w dniu zakupu.  
    Idealnie komponują się z różnymi składnikami np. szalotką, białym winem czy cydrem. 
   Do tej pory mule przygotowywałem dwa razy, jedne w białym winie zaś drugie w cydrze. W cydrze bardziej przypadły mi do gustu i dlatego tym przepisem dziele się z wami. Przepis pochodzi z  restauracji Francja elegancja, gdzie przeprowadzone były kuchenne rewolucje.

 Składniki:
- kg moules
- natka pietruszki
- bagietka 

Składniki na sos cydrowy:
- szklanka cydru
- szklanka słodkiej śmietany
-  por poszatkowany
- pieczone jabłko

Składniki na beszamel
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- około 3 szklanki mleka
- ser camembert
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
    Sos cydrowy: Do garnka wlewamy trochę wody i śmietanę. Dodajemy poszatkowany por i wlewamy cydr. Gotujemy przez  około 2 minuty, dodajemy pieczone jabłko i miksujemy wszystko blenderem.
   Sos beszamelowy: Garnek stawiamy na ogniu. Do garnka dodajemy masło, mąkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dodajemy po trochu mleka a na koniec ser camembert. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
    Oba sosy łączymy ze sobą tzn do gęstego sosu dolewamy rzadki.
    Do przygotowanego sosu wkładamy wyczyszczone mule i gotujemy pod przykryciem przez około
5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
    Na talerz wykładamy mule, polewamy obficie sosem i posypujemy natką pietruszki.
    Podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką.



Komentarze

  1. Wyglądają świetnie! Miałam możliwość spróbowania muli w przeróżnych wydaniach, zastanawia mnie jednak sos jabłkowy do którego nie jestem zbytnio przekonana.. :-) Uwielbiam testować nowe rzeczy, dlatego skuszę się i na ten sos.
    Bardzo dziękuję za przepis, dam znać jak mi wyszło!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz