Pieczony schab z sosem pomarańczowo-sojowym

    Od jakiegoś czasu w moim menu znalazł się schab z kością. Zazwyczaj robiłem go w tradycyjny sposób czyli w jajku i bułce ziemniakami. Ale po pewnym czasie takie połączenie zaczyna się zwyczajnie nudzić. Zacząłem eksperymentować i włączyłem go trochę już w świąteczny nastrój. 
    Sam zapach schabu z goździkami, kolendrą i sosem pomarańczowym odrazu przypomina o świątecznym nastroju :)

Składniki:
- 4 plastry schabu z kością
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka masła
- pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 4 zmielone goździki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

 Dodatki:
- wstążki z marchewki
- orzeszki laskowe
- pistacje
- sałata
- suszone jabłka

Przygotowanie:
    Kotlety schabowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą tłuczka rozbijamy by były cieńsze. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i goździkami z obu stron. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i smażymy kotlety.
    Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok. Sok oraz miąższ wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wlewamy sos sojowy, dodajemy masło i mieszamy. Przygotowany sos przecedzamy przez sitko.


Komentarze