Tarta z szynką, cebulą i serem

    Jak to zazwyczaj bywa przed daniem głównym powinna być przystawka. U nas w Polsce jeszcze tego tak za bardzo nie widać, ale w innych krajach jest to bardzo powszechne.
    Zawsze jak jadłem obiad z francuzami to pierwsze co podawali to była przystawka. Ostatnią moją przystawką jaką miałem przyjemność zjeść była tarta z szynką, cebulą i serem. Robiłem w swoim życiu już wiele różnych tart, ale ta jest najprostsza. Jeszcze jak się kupi gotowe ciasto to wystarczy 40 minut i ma się gotowe danie. 
    Także jeśli posiadacie wymienione poniżej składniki to zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu.
 
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- jajko
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 3 jajka
- 2 żółte cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400 g 18% gęstej śmietany
- kilka plasterków szynki
- tarty ser żółty
- łyżeczka oregano i bazylii
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
    Na stolnicę wsypujemy szklankę mąki oraz dodajemy masło. Za pomocą noża siekamy masło na małe kawałki, łącząc je z mąką. Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i łącząc wszystkie składniki wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy na foremkę.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni i wyciągamy.
    Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni.
    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, bazylię, oregano i mieszamy ze sobą trzepaczką.
    Na ciasto wykładamy podsmażoną cebulę i szynkę, a następnie wylewamy przygotowany wcześniej sos z jajek i śmietany. Całość posypujemy tartym żółtym serem.
    Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.




Komentarze