Risotto szafranowe z kalafiorem

    Skoro dziś już była przystawka to czas na danie główne, a mianowicie risotto. U mnie podane z zielonym kalafiorem, szafranem i pieczonymi filetami z kurczaka. 
    Risotto to nic innego jak ryż podsmażany wraz z cebulą na wodzie i winie z różnymi dodatkami. Po ugotowaniu risotto miesza się z masłem i utartym serem np. parmezanem.

Składniki (dla 2 osób)
- szklanka ryżu
- szklanka białego wina
- 1.5 szklanki wody
- kalafior zielony lub biały
- pół łyżeczki szafranu
- cebula
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól

Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, szafran zalewamy 3 łyżkami wina a kalafior kroimy na mniejsze kawałki.   
    Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie wsypujemy ryż, wlewamy wino i mieszamy. Kiedy wino odparuje wlewamy trochę wody, dodajemy kalafior i mieszamy.
    Przygotowanie całego risotto zajmuje około 20 minut i ważne jest, żeby nie doprowadzić do przypalenia ryżu, dlatego co jakiś czas mieszamy i dolewamy wodę.
    Gdy zużyjemy już całą wodę dodajemy szafran i mieszamy, tak by połączyć wszystkie smaki ze sobą. Kiedy ryż już będzie miękki dodajmy parmezan, mieszamy i dodajemy masło. Na sam koniec przyprawiamy solą według uznania.










Komentarze