Przegrzebki smażone na maśle z salsą pomidorową (Les coquilles saint-Jacques poêlées au beurre avec sauce tomates)

    Małże świętego Jakuba są najbardziej cenione wśród owoców morza. Mają delikatne i bardzo smaczne mięso. 
    Przygotowywać można na wiele sposobów. Najprostszy z nich to smażone na maśle. Trzeba smażyć je krótko, a pozostaną soczyste i pełne smaku. Zbyt długo smażone kurczą się, tracą wodę i stają się gumiaste. 
    Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, na pewno nie pożałujecie:)

     Les coquilles saint-Jacques  sont parmi les produits de la mer les plus prisés. Elles sont délicates et leur chaire très savoureuse. 
    On peut les préparer de plusieurs façons. La plus simple d'entre elles, est de les faire frire dans le beurre. Vous devez les faire frire brièvement pour qu'elles restent juteuses et pleine de saveur. Si elles restent pendant trop longtemps elles vont perdre de l'eau et devenir caoutchouteuse. 
    Je vous encourage à essayer cette recette, je suis sûr que vous ne regretterez pas.


Składniki:
- 6 przegrzebków
- natka pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oleju lub oliwy
- pomidor
- ząbek czosnku
- szczypta suszonego oregano
- sól
- pieprz

Les ingrédients:
- six coquilles Saint-Jacques
- persil
- cuillère à soupe de beurre
- cuillère à soupe d'huile d'olive
- une tomate
- gousse d'ail
- Une pincée d'origan séché
- Sel
- Poivre


Przygotowanie:
    Na początku należy oczyścić małże. Muszle otwieramy podważając za pomocą noża. Wyjmujemy za pomocą łyżki całą zawartość i przekładamy do miski z zimną wodą. Postępujemy tak ze wszystkimi małżami. Następnie odrywamy wszystko co nie będzie nam potrzebne, zostawimy tylko kremową część.
Wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy, żeby się oczyściły. Małże wykładamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na talerzu i prószymy solą i pieprzem.
    Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i masło. Na gorący tłuszcz wkładamy małże i smażymy do momentu aż się zarumienią. Około 2 minuty z obydwu stron.
    Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojony czosnek, oregano, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy wszystko.
    Na muszle (wcześniej dokładnie wyczyszczone i umyte) wykładamy salsę pomidorową i usmażone przegrzebki. Posypujemy natką pietruszki.

Préparation :
    D'abord nous devons nettoyer les coquilles. Nous ouvrons les coquilles avec un couteau. Nous retirons avec une cuillère tout le contenu et les mettons dans un bol d'eau froide. Nous le faisons avec toutes les coquilles. Ensuite nous séparons les parties inutiles et laissons seulement la partie blanche. nous insérons les coquilles à jatte avec de l'eau froide. Nous séchons les palourdes avec une serviette en papier. Nous épiçons avec du sel et du poivre.
    Nous versons l'huile d'olive dans une poele et nous ajoutons une cuillere de beurre. Sur l'huile chaude nous faisons frire les palourdes environ deux minutes.      
    Nous coupons la tomate en petits morceaux et nous mettons en jatte. nous ajoutons l'ail, sel, poivre, origan et l'huile. nous melangeons tous les ingrédients.
    Dans les coquilles nous mettons la sauce tomate et les coquilles Saint-Jacques. Nous saupoudrons le persil.





Komentarze

Prześlij komentarz