Tarta z figami i solonym karmelem

    Taka tarta na pewno nie będzie doskonałym daniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Ale zawiera tyle dobrych składników, że nie sposób sobie odmówić. Dlatego jeśli ktoś z was lubi takie połączenie fig z kremem serowo-czekoladowym i karmelem, albo jeszcze nie próbował takich specjałów to koniecznie musi wypróbować ten przepis. 
    Przepis zaczerpnięty z krainy szczęśliwości.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 3 łyżki mleka
- jajko
- szczypta soli
- pół kg twarogu
- 2 białe czekolady
- 5 fig
- pół szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki wody
- 5 łyżek śmietany 30%
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz masło. Za pomocą noża siekamy masło, łącząc go z mąką. Dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki. Pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, po czym ściągamy je i pieczemy kolejne 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
    W kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do roztopionej czekolady dodajemy ser i mieszamy za pomocą miksera. Przygotowany krem przekładamy na chłodne ciasto.
    Figi myjemy, kroimy na plasterki i układamy na kremie.
    Do garnka wsypujemy brązowy cukier i wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu. Po 3-4 minutach woda wyparuje a sos zrobi się brązowy. Po tym czasie dodajemy śmietankę 30%, masło i sól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy sos jest już chłodny polewamy figi. Tartę schładzamy w lodówce około 2-3 godziny.


    

Komentarze