Konfitura z czerwonej cebuli


    Kiedy tylko trafiłem na ten przepis, wiedziałem że muszę go wypróbować. Nie żałuje, bo karmelizowana cebula okazała się strzałem w dziesiątkę. Można ją dodawać do mięs, wędlin, sałatek czy serów. Idealnie smakuje również z chlebem. Do tego jest słodka z ostrym akcentem.

Składniki:
- 5 dużych czerwonych cebul
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy sól, cukier i mieszamy ze sobą. Kiedy cebula zmięknie dodajemy ocet balsamiczny i smażymy jeszcze przez kilka minut.
    Po usmażeniu wrzucamy cebulę do malaksera i miksujemy na gładką masę.




Komentarze