Bigos staropolski


   Chyba jedno z najlepszych naszych polskich dań. Interesujące jest czy są takie osoby, które nie jadły nigdy tego dania.
   Czy bigos jest ciekawym daniem, które warto zrobić? Myślę, że jest kilka plusów, na które zasługuje ta potrawa. Chociażby to, iż pomimo ciągłego odgrzewania nie traci swoich walorów smakowych jak również niepowtarzalnego zapachu. Na dużą uwagę zasługuje tez fakt, iż jest to tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa. Prawdopodobnie w kuchni staropolskiej, zwłaszcza na polowaniach, znany był "bigos z wiwatem", polegający na ogrzewaniu przygotowanej wcześniej potrawy w garnku z pokrywką szczelnie przylepioną ciastem. Głośne '"wystrzelenie" pokrywki, pod wpływem ciśnienia, oznaczało gotowość potrawy do spożycia. Warto dodać, że każdy szanujący się szlachcic, wybierając się na kulig, polowanie czy też  odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą tenże kociołek z bigosem.
   Przepis na bigos zaczerpnąłem od mojej Mamy. Zawsze z przyjemnością zajadam się nim w domu oczywiście z dodatkiem pieczywa.


Składniki:
- kg kiszonej kapusty
- 10 suszonych śliwek
- różne rodzaje wędlin (ja użyłem wiejskiej kiełbasy, boczku oraz szynki)
- cebula żółta
- grzyby suszone
- wino czerwone
- koncentrat pomidorowy
- łyżka mąki
- łyżka masła
- przyprawa do bigosu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- kminek
- cukier
- jałowiec

Przygotowanie:
   Do dużego garnka wrzucamy kiszoną kapustę oraz nie całą szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny.  W osobnych rondelkach gotujemy suszone grzyby i śliwki przez około 5 minut. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę i smażymy na patelni do momentu aż się ładnie zrumienią. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli. Po około 10 minutach duszenia kapusty dodajemy do niej podsmażoną wędlinę wraz z cebulą, grzyby oraz śliwki (wodę ze śliwek oraz grzybów również wlewamy do garnka z kapustą). Następnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sól oraz cukier (ilość przypraw zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać, więc każdy dodaje wg uznania). Na koniec dodajemy szczyptę przyprawy do bigosu oraz 2 łyżki czerwonego wina. Mieszamy wszystko ze sobą. Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy przez kilka sekund. Do tego dodajemy kilka łyżek soku z bigosu, mieszamy ze sobą i całość wlewamy do garnka. Bigos gotujemy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając.





Komentarze