Zabajone z owocami i pieczonymi kasztanami

    Postanowiłem sobie, że będę się zdrowo odżywiał i jadł przede wszystkim lekko. A jeśli już mam jeść desery to takie które są mało kaloryczne i z dużą ilością owoców. Dlatego dziś postawiłem sobie za cel sos zwany zabajone. Zabajone to sos robiony na bazie żółtek i cukru, lub miodu z różnymi dodatkami. Najczęściej podaje się go ze świeżymi owocami.
    Zrobienie zabajone jest bardzo proste. Jak robiliście wcześniej kogel mogel, to nie będziecie mieli z tym żadnego problemu. Owoce możecie użyć takie jakie lubicie, najlepiej takie sezonowe jak maliny, jeżyny, truskawki. 
    Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- owoce
- pieczone kasztany-tutaj przepis http://harmoniasmaku9.blogspot.fr/2013/10/pieczone-kasztany.html

Przygotowanie:
    Żółtka wbijamy do metalowej miski, dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką w kąpieli wodnej do momentu, aż sos będzie gesty. Przy szybkim ubijaniu trwa to 3-4 minuty. Ubijając dalej dodajemy skórkę i sok z cytryny a na koniec cynamon. Mieszamy do połączenia się składników.
    Do małej miseczki nakładamy owoce, polewamy zabajone a na koniec dodajemy pieczone kasztany.



Komentarze